مقالات اختصاصی نشریه توسعه سبز

کرونا حاصل بی‌توجهی به محیط‌زیست

مریم رشیدخانی؛ مدیر مسئول سبزرسانه و نشریه توسعه سبز

اسفندماه ۹۸ هم‌زمان با شروع بحران شیوع ویروس کرونا بود زمانی که دلواپس بودیم که آیا این ویروس تا عید نوروز ادامه پیدا می‌کند یا نه؟

اکنون مدت زمان زیادی گذشته است و گویا سبک و زندگی گذشته خاطره شده است، آینده نامعلوم بیماری از یک‌طرف و به طبع مشکلات متعددی که بیماری ایجاد کرده است و همچنین مشکلات اقتصادی ناشی از آن، نوعی سردرگمی برای اکثر مردم جهان ایجاد کرده است.

باید بپذیریم که کرونا حاصل اعمال انسان‌ها و بی‌احترامی به محیط‌زیست است؛ وقتی زیستگاه‌های جانوران و گیاهان را تخریب می‌کنیم و به‌نوعی فاصله انسان با جانوران کاسته می‌شود باعث شیوع بیشتر بیماری‌های ناشناخته مشترک بین انسان و حیوانات می‌شود.

چه بسیار گیاهان و جانورانی که به‌نوعی سد بسیاری از بیماری‌ها هستند که نبود آن‌ها باعث از بین رفتن موانع می‌شود.

برنامه‌های غذایی عجیب و خوردن جانداران غیر نامتعارف که این روزها همگی عامل اصلی انتشار کرونا می‎دانیم و افزایش بی‌رویه جمعیت کره زمین و کمبود منابع غذایی، پرورش بی‌دلیل برخی جانداران برای مصارف غیرضروری نظیر پوست و خز، باعث می‌شود انسان‌ها و جانوران بیشتر با هم در ارتباط باشند و نتیجه آن افزایش بیماری‌های شناخته و ناشناخته جدید؛ گواه آن‌هم آنفولانزای مرغی، جنون گاوی؛ تازه از حیواناتی که هزاران سال در کنار انسان‌ها زیسته‌اند.

عدم احترام به محیط‌زیست و پیگیری ماجراجویی‌ها، دنبال کشف منابع جدید بخصوص معدنی و کشاورزی و تخریب منابع طبیعی درنتیجه کوچ جانوران از زیستگاه‌های بومی و یا از بین رفتن آن‌ها و حتی جابجایی خاک که ممکن است باعث شود تا باکتری‌ها و موجودات ذره‌بینی ناشناخته نمایان و گسترش یابند.

آلاینده کردن محیط‌زیست چه هوا، چه آب و از همه مهم‌تر پخش مواد غیر بازیافتی در طبیعت که معلوم نیست آیا باعث ایجاد، جهش و پخش ویروس‌ها و درنتیجه بیماری‌های جدیدنمی‌شوند؟!

پسماندهایی که در طبیعت رها می‌شود و یک جاندار از آن استفاده ‌می‌کند آیا باعث مشکلات جدید نمی‌شود؟ آیا این احتمال وجود ندارد که خوردن و تماس با زباله باعث به وجود آمدن میکروب‌ها یا انگل‌های جدید و یا جهش ویروس‌ها ‌شود؟

به‌راستی پسماندهایی که مواد تشکیل‌دهنده آن‌ها غیربومی مناطق زیست‌محیطی هستند آیا با مواد بومی ترکیبات جدیدی ایجاد نمی‌کنند؟ به بدن جانداران بومی نفوذ پیدا ‌نمی‌کند و تاثیرات آن چه خواهد بود؟ موارد گفته شده خارج از تخصص بنده است ولی بدیهیاتی است که دانشمندان متخصص به‌راحتی می‌توانند آن را اثبات کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا