مناطق خودکفای انرژی، راهکار کاهش ردپای کربن در جهان
امروزه پیشرفتهای لازم در زمینه فناوری و تجیزات برای انتقال به انرژیهای تجدیدپذیر فراهم شده است که میتواند جوامع را به سوی خودکفایی انرژی سوق دهد.
خودکفایی انرژی بهمعنای کنترل نیازهای انرژی و تلاش برای تأمین صددرصد برق به کمک انرژیهای تجدیدپذیر است. جزئیات مربوط به خودکفایی انرژی نیاز به دانش تخصصی دارد اما بهطور کلی میتوان گفت که این موضوع نهتنها باعث صرفهجویی در هزینهها میشود، بلکه ردپای کربن را به میزان چشمگیری کاهش میدهد و جامعه را در راستای رسیدن به اهداف پایداری در حوزه اقتصاد و محیطزیست قدرتمند میسازد.
مزایای خودکفایی انرژی
با توجه به افزایش شدید قیمت انرژی و همچنین افزایش نگرانیهای زیستمحیطی، عصر حاضر زمان مناسبی برای اقدام و رسیدن به خودکفایی است که مزایای بیشماری را در زمینه استقلال مالی، زیستمحیطی و انرژی به همراه دارد.
صرفهجویی در هزینه و افزایش ارزش ملک
یکی از ملموسترین مزایای خودکفایی انرژی، تأثیر فوری بر قبوض برق خانهها است. جوامع خودکفا که با سیستم خورشیدی کار میکنند، جذابیت غیرقابل انکاری برای خریداران و فعالان محیطزیست دارند و به همین دلیل ارزش ملک در این جوامع بالا میرود.
کاهش انتشار گازهای گلخانهای
انرژی خورشیدی یکی از امیدوارکنندهترین منابع انرژی پاک و تجدیدپذیر برای داشتن آیندهای پایدار است که مزایای بسیاری از انتشار کمتر گازهای گلخانهای و بهبود کیفیت هوا گرفته تا کاهش وابستگی به منابع محدود و مصرف آب فراهم میکند.
استقلال انرژی و قابلیت اعتماد
استقبال از خودکفایی انرژی خورشیدی جوامع را از وابستگی به انرژی رهایی میبخشد، اتکا به تأمینکنندگان سراسری برق را از بین میبرد و از جامعه در برابر نوسانهای بازار انرژی محافظت میکند. علاوه بر این، خودکفایی به جامعه این امکان را میدهد که تولید انرژی خود را متناسب با نیازهای جامعه در بخشهای مختلف مسکن، کسبوکار و حملونقل تنظیم کند.
گنجاندن راهحلهای ذخیرهسازی انرژی همچون باتریهای خورشیدی این اطمینان را حاصل میکند که فعالیتهای روزانه با قطع برق تعطیل نمیشود. علاوه بر این، با استقبال بیشتر خانوارها و کسبوکارها از خودکفایی، فشار کلی بر شبکه کاهش مییابد که درنتیجه اوج تقاضا را کاهش و ثبات کلی شبکه را افزایش میدهد. در ادامه بعضی از خودکفاترین مکانها در جهان معرفی میشود.
مجمعالجزایر توکلائو در اقیانوس آرام | نیوزیلند
مجمعالجزایر توکلائو اولین مکانی است که صددرصد برق آن از طریق پنلهای خورشیدی تولید میشود. هزار و ۵۰۰ نفر ساکن در جزایر آن در مجموع از چهار هزار پنل برای نیازهای خود استفاده میکنند. به گفته وزارت امور خارجه و بازرگانی، این طرح به دلیل ترس از آسیب دیدن جزایر ناشی از تغییرات آبوهوایی بهویژه به دلیل بالا آمدن سطح دریا انجام شده است، بلندترین نقطه این جزایر فقط پنج متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد.
الهیرو در جزایر قناری | اسپانیا
جزیره الهیرو به لطف نیروگاه برق آبیبادی خود به یک الگو در سراسر جهان تبدیل شده است که ترکیبی از یک مزرعه بادی و یک نیروگاه آب متصل به سیستم برق جزیره است. این نیروگاه آبیبادی منبع متناوب انرژی را به یک منبع کنترلشده و ثابت برق تبدیل میکند. بهرهبرداری از این نیروگاه در ژوئن ۲۰۱۴ استفاده از تأسیسات دیزلی را بهشدت کاهش داد و موجب صرفهجویی سالانه ۱۸۷۰۰ تن در انتشار دیاکسید کربن شد. الهیرو همچنین دارای نیروگاه آبی و آب شیرینکن نیز میباشد.
این عوامل الهیرو را به نخستین جزیره کاملاً خودکفا در جهان تبدیل کرده است که تمام نیازهای خود را از منابع تجدیدپذیر انرژی تأمین میکند. علاوه بر این، کل جزیره در سال ۲۰۰۰ بهعنوان ذخیرهگاه زیستکره اعلام شد و به شبکه جهانی ذخایر زیستکره برنامه انسان و زیستکره یونسکو (MaB) پیوست.
دهکده زیستمحیطی در فایندهورن | اسکاتلند
این دهکده زیستمحیطی یک جامعه واقع در شمال شرقی اسکاتلند است که حدود ۲۰۰ خانواده از ملیتهای مختلف به آن ملحق شدهاند و به روشی کاملاً پایدار زندگی میکنند. تعدادی از آنها چهار توربین بادی را برای تولید برق راهاندازی کردهاند. آنها همچنین از زیستتوده استفاده میکنند، یک سیستم بیولوژیکی تصفیه فاضلاب و سیستمهای گرمایش آب از طریق انرژی خورشیدی دارند و بخشی از غذای خود را در باغهای دهکده کشت میکنند.
این دهکده دارای ۶۱ ساختمان سازگار با محیطزیست است و ردپای کربن آن نصف میانگین ملی انگلستان است، همین موضوع باعث شد که در سال ۱۹۹۸ بهعنوان زیستگاهی با بهترین روشها در سازمان ملل معرفی شود. هر سال نزدیک به ۱۴ هزار بازدیدکننده از ۵۰ کشور مختلف برای شرکت در رویدادها و کارگاههای این دهکده میروند تا با روشهای موفق برای رسیدن به یک جامعه پایدار و خودکفا آشنا شوند.
شهر مصدر، ابوظبی | امارات متحده عربی
شهر مصدر اولین شهر دوستدار محیطزیست و خودکفا در جهان است که طراحی آن بهعنوان «صددرصد دوستدار محیطزیست» در سال ۲۰۰۸ آغاز و اجرای آن در ۲۰۲۰ به پایان رسید. این شهر که در میان کویر و در فاصله ۱۷ کیلومتری ابوظبی قرار دارد، دارای یک دیوار محیطی برای مهار بادهای شدید و طوفانهای شن است، علاوه بر این، از جریان باد و ساخت خیابانهای باریک برای خنک نگه داشتن دمای هوا و پیشگیری از آثار شدید طوفانهای شن استفاده کرده است.
انرژی کل شهر از طریق پنلهای خورشیدی برای تغذیه برق و همچنین برای تصفیه آب و حملونقل شهری تأمین میشود. وسیله نقلیه عمومی شهر یک قطار برقی است، وسایل نقلیه شخصی موجود در شهر نیز الکتریکی هستند و حتی یک ماشین از سوخت فسیلی استفاده نمیکند.
جزیره خودکفای سامسو | دانمارک
جزیره سامسو در خلیج کاتگات در دریای شمال و در ۱۲۰ کیلومتری کپنهاگ واقع شده است که طرح خودکفایی آن مبتنیبر استفاده از انرژیهای پاک، از سال ۱۹۹۷ آغاز شد. در حال حاضر جمعیت این جزیره کمی بیش از چهار هزار نفر است که از ۱۱ توربین بادی برای تأمین برق کل خانوارها استفاده میکنند.
نیروگاههای زیستتوده و مزارع خورشیدی نیز در این جزیره وجود دارند که میتوانند ۷۰ درصد گرمای لازم را تولید کنند. تنها مورد حلنشده در این جزیره، وابستگی به نفت برای حملونقل است، اگرچه بعضی از ساکنان آن در حال حاضر از خودروهای برقی استفاده میکنند و انتظار میرود تعداد آنها روزبهروز بیشتر شود.
خوداتکایی انرژی خانوارها
در مقیاس کوچکتر میتوان افراد را به خوداتکایی در خانههایشان تشویق کرد تا از وابستگی به شرکتهای تأمین و توزیع انرژی رها شوند و به منابع خود متکی باشند. خوداتکایی انرژی میتواند به معنای کنترل نیازهای انرژی هر خانه و تلاش برای کاهش قبوض برق باشد که نهتنها هزینهها را کاهش میدهد، بلکه امکان ذخیره انرژی را هنگام خاموشی وسایل فراهم میکند.
اولین قدم در این راه، آگاهی از میزان مصرف انرژی و یافتن راهحلهای ساده و مقرونبهصرفه همچون دوجداره کردن در و پنجره و جایگزینی لامپهای پرمصرف با چراغهای LED کممصرف برای کاهش مصرف است. ممیزی انرژی خانه به افراد کمک میکند تا دریابند که انرژی را کجا بهطور غیرضروری یا ناکارآمد مصرف میکنند و راهی برای جلوگیری از آن کشف کنند.
مرحله دوم بررسی گزینههای مختلف برای تأمین انرژی از جمله توربینهای بادی خانگی، پنل و باتری خورشیدی و در نهایت انتخاب بهترین گزینه متناسب با شرایط اقلیمی محل است. ساکنان یک محله میتوانند بهعنوان اعضای یک جامعه با یکدیگر همکاری کنند و از طریق راهاندازی مزرعه و پارکهای خورشیدی به خود متکی شوند. در این صورت همه افراد برای هزینه راهاندازی و نگهداری پنلها شراکت میکنند و در نهایت همه از مزایای انرژیهای تجدید پذیر بهرهمند میشوند. سرمایهگذاری اولیه در مزارع خورشیدی به شکل پسانداز مداوم و طولانیمدت در طول عمر سیستم به ثمر میرسد.
ریزشبکه یک شبکه برق مستقل در جوامع و محلههای کوچک است که از شبکه مرکزی برق مستقل است و معمولاً نسبت به شبکههای متداول و متمرکز انرژی کارآمدتری دارد، زیرا از هدررفت انرژی طی مسافتهای طولانی پیشگیری میکند، در برابر قطع موقت برق کمتر آسیبپذیر است و امکان کنترل کامل بر محل و نحوه تأمین برق را برای کاربران فراهم میکند.
منبع: ایمنا