محققان ایرانی سلولهای خورشیدی قابل چاپ ساختند
گروهی از محققان ایرانی با انجام پژوهشی موفق به تولید سلولهای خورشیدی قابل چاپ شدند.
استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر مانند خورشیدی، بادی و زیست توده در دنیا رو به گسترش است، انرژیهایی پاک، ارزان و در دسترس استفاده از آنها نیاز به فناوری دارد، محققان در دنیا روی این فناوریها کار میکنند و همواره اخباری خوش از این حوزهها به گوش میرسد.
انرژی خورشیدی یک نوع از انرژیهای تجدیدپذیر است، برای تبدیل نورخورشید به الکتریسته نیز نیاز به سلولهای خورشیدی است، ئنسل قدیم سلولهای خورشیدی سیلیکونی نام دارند که سخت بودن فرآیند ساخت و هزینه بر بودن آن از جمله مشکلات تولید آنها است، این روزها نسل جدید سلولهای خورشیدی به علت فرآیند ساخت آسان و صرفه اقتصادی بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند، نسل جدید از موادی به نام پروسکایت هیبریدی استفاده می کند، موادی که یک سر آلی و یک سر معدنی دارند، ساختار آنها بلوری مکعبی ونیم رساناهایی جاذب نور مرئی هستند.
یکی از مزیتهای مناسب آنها پرینت کردن با سرعت زیاد و مقیاس بالا است، در دنیا این نوع از سلولها تجاری سازی شده است، در ایران نیز گروهی از محققان با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پژوهشی برای تولید این نوع از سلولهای خورشیدی با موفقیت انجام دادند.
به گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، نعیمه ترابی میرزایی مجری این طرح پژوهشی گفت: هدف این تحقیق استفاده از مواد جاذب پروسکایت در ساختار سلول خورشیدی بود، به گونهای که مراحل ساخت به دمای بالا احتیاج نداشته باشد، تولید برق مصرفی با استفاده از سلولهای خورشیدی بسیار آسانتر از سایر روشها است اما به علت قیمت بالای سلولهای خورشیدی سیلیکونی، استفاده از آنها در بسیاری از موارد مقرون به صرفه نیست.
وی ادامه داد: فرآیند ساخت سلولهای خورشیدی نسل جدید بسیار ارزان و آسانتر از سلولهای سیلیکونی است، با فراهم آوردن امکان ساخت سلولها بر روی زیرلایههای منعطف میتوان به صنعت تولید سلولهای خورشیدی قابل پرینت دست یافت، این تکنیک به علت مقرون به صرفه بودن و قابلیت تولید در مقیاس وسیع بسیار مورد توجه است، در واقع با دستیابی به این فناوری میتوان بخش وسیعی از برق مصرفی را از طریق سلولهای خورشیدی تامین کرد.
ان محقق خاطرنشان کرد: در حال حاضر دانش ساخت سلولهای خورشیدی پروسکایت در کشور وجود دارد و محققان ایرانی همپای سایر کشورها در این حوزه پیش آمدهاند، اما در حلقه اتصال تحقیقات به صنعت مشکلاتی وجود دارد و شاهد تجاری سازی این نوع سلولها در کشور نیستیم.
ترابی میرزایی با بیان این که در این پژوهش سلولهای خورشیدی پروسکایت با قابلیت پرینت ساخته شد، گفت: تمام لایهها و اجزای سلولهای خورشیدی را در دمای پایین و روی بستری انعطاف پذیر ساختیم، ارزان، سبک بودن و بازدهی بالا برخی از ویژگیهای این سلولهای خورشیدی است، ضخامت کل سلول می تواند کمتر از یک میکرون نیز باشد./منبع : ایرنا