علت ٩٠ درصد آتشسوزیهای اخیر خطای انسانی است
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست گفت: علت ۹۰ درصد آتشسوزیهای اخیر خطای انسانی و ۱۰ درصد نیز عمدی است.
سرهنگ جمشید محبت خانی افزود: بررسی ها نشان داد که حدود ١٠ درصد علت آتش سوزی عمدی بوده که با همکاری ناجا دستگیر شدند.
وی درباره خطای انسانی غیر عمد گفت: وقتی که مردم وارد عرصه طبیعی می شوند بهتر است از بر پا کردن آتش برای طبخ غذا و گرم کردن خودداری کنند، همچنین سیگار نکشند و ظروف شیشه ای را در طبیعت رها نکنند چون مانند ذره بین عمل می کند.
وی ادامه داد: اگر این موارد رعایت شود بطور قطع شاهد کاهش آتش سوزی و وقوع حوادث ناگوار خواهیم بود ،١۴١ محیط بان شهید داریم که باید با رعایت پروتکل ها خون آنها را پاس بداریم.
محبت خانی گفت: امسال پیش بینی کرده بودیم که به علت بارندگیهای مناسب و رشد گیاهان در مراتع و جنگل ها آتش سوزی بیشتر خواهد شد، بر این اساس دستورالعمل هایی را به ادارات کل استان ها ابلاغ کردیم.
وی اظهار داشت: یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته برقراری ارتباط میان محیط بانان با کمک بی سیم های مجهز به GPS است که بر این اساس هر محیط بان در هر منطقهای که حضور داشته باشند از وضعیت حال آنها مطلع خواهیم بود.
محبت خانی ادامه داد: این سیستم تا امسال راه اندازی و بی سبک ها به محیط بانان تحویل داده می شود و بعد از آن تمام ۶٠۴ پاسگاه محیط بانی به صورت آنلاین به هم متصل می شوند.
تقویت توان موتوری یگان حفاظت محیطزیست
وی گفت: با توجه به اینکه برای رویارویی با متخلفان باید توان بالای از نظر تجهیزات داشته باشیم از این در صدد تقویت توان موتوری یگان حفاظت محیطزیست هستیم.
وی افزود: البته سال گذشته نیز در این راستا یک سری خودرو به پاسگاه های محیط بانی تحویل داده شد اما چون بیشتر وقت ها در حال تعقیب و گریز هستیم پس باید تجهیزات نیز به روز شود که در دستور کار قرار دارد.
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست ادامه داد: همچنین تقویت تجهیزات انفرادی محیط بان نیز در دستور کار است ، البته پارسال بخشی از تجهیزات دفاع شخصی از قبیل جلیقه ضد گلوله به محیط بانان تحویل داده شد و امسال برای تقویت این موضوع دوباره تکرار می شود.
وی تاکید کرد: تحویل تجهیزات دفاع شخصی و آموزش محیط بانان موجب شد تا در ٢٠ ماه گذشته هیچ محیط بان شهیدی نداشته باشیم.
محبت خانی گفت: آتش سوزی ها را به دو بخش عمدی و غیر عمدی تقسیم کردیم که امارها نشان می دهد زیر ۱۰ درصد آتش سوزی ها عمدی بود که با همکاری ناجا متخلفان دستگیر شدند. با توجه به اهمیت موضوع پلیس پیشگیری ناجا با همکاری خوبی دارد به طوری که دستورالعمل شناسایی و دستگیری افراد متخلف در این زمینه را به همه استان ها ابلاغ کرده، بنابراین متخلفان بدانند که به جز یگان حفاظت محیط زیست، پلیس ناجا نیز در سراسر کشور آنها را رصد می کند.
استخدام ۲۵۰ محیط بان
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست ادامه داد: با توجه به وسعت مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست، سال گذشته ۲۵۰ محیط بان استخدام شد که این روند ادامه دارد، اما با توجه به اینکه مناطق دریایی در کشور زیاد است و نیاز به محیط بانانی متخصص در این حوزه داریم، بنابراین قرار است ۵۰ محیط بان در این زمینه آموزش ببیند تا همانطور که محیط بانان در حوزه محیط طبیعی متخصص هستند در این بخش نیز محیط بانانی متخصص داشته باشیم.
داوطلبان با همراهی محیط بانان وارد مناطق شوند
وی گفت: از ابتدای سال پنج نفر از دوستداران محیط زیست که در قالب همیار در مناطق آتش سوزی حضور یافتند جان خود را از دست دادند که مایه تاسف و ناراحتی ما شده است ، البته بررسی ها نشان می دهد افرادی که در داوطلبانه در مناطق حضور می یابند آموزش های لازم را ندیده اند و از آنجا که حفظ جان آنها برای سازمان حفاظت محیط زیست بسیار مهم است از این رو این افراد حتما به همراه یک محیط بان در محل حاضر شوند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست افزود: در قانون حمایت قضایی و بیمه ای محیط بانان تلاش کردیم که بندی در این لایحه اضافه شود تا با استناد به آن همیارانی که در صحنه دچار سانحه می شوند در خدمات درمانی کمک کنیم اما شورای نگهبان از آن ایراد گرفت و آن بند را حذف کرد اما ما همچنان دنبال راهی برای اضافه کردن این بند به این قانون هستیم.
همکاری پلیس فتا با سازمان محیط زیست
محبت خانی با اشاره به اینکه با همکاری پلیس فتا، جرایم محیط زیستی را در فضای مجازی با جدیت دنبال می کنیم گفت: مدیریت یک سری از فضای مجازی در داخل و یک سری خارج از کشور است که مدیریت فضاهای داخلی برای ما آسان تر است و نحوه برخورد با آنها نیز متفاوت است و تمام تخلفات محیط زیستی در این فضاها را دنبال می کنیم و تمام آنها را رصد و متخلفان را دستگیر می کنیم اما آنهایی که در خارج کشور مدیریت می شوند را با همکاری پلیس فتا رصد می کنیم و اگر بتوانیم افراد مختلف را شناسایی می کنیم .
پرداخت دیه محیط بانان
وی اظهار داشت: سال گذشته محیط بانان به همراه خانواده های خود بیمه تکمیلی شدند که بر این اساس اگر محیط بانی به صورت طبیعی فوت کند ۷۰ میلیون تومان و بر اثر حادثه فوت کند ۱۲۰ میلیون تومان از سوی بیمه به خانواده فرد داده می شد که سازمان محیط زیست با پیگیری تلاش بسیار آن را به ودیعه تبدیل کرد یعنی در صورت فوت هر محیط بان چه به صورت طبیعی و چه بر اثر حادثه ۳۶۰ میلیون تومان به صورت ودیعه به خانواده فرد پرداخت می شود.
فرمانده یگان محیط زیست با بیان اینکه پیگیری و پرداخت دیه محیط بانان ۱۰۰ درصدی پرداخت شده، گفت: محیط بانانی که صدمه دیده بودند از سال ۹۲ معوقات آنها پرداخت شده است.
کوتاه شدن پروسه شهید تلقی شدن محیط بانان
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: یکی از موضوعاتی که شاید دغدغه اول سازمان حفاظت محیط زیست است شهید و جانبار تلقی شدن محیط بانان است، با وجود اینکه در این زمینه اقدامات زیادی صورت گرفته اما هنوز خوب پیش نرفتیم و پروسه شهید و جانباز تلقی شدن محیط بانان همچنان بسیار طولانی است که دنبال این هستیم که امسال این پروسه را کوتاه تر کنیم.
کشف سلاح از متخلفان ۳۰۰ درصد افزایش داشته است
وی اظهار داشت: در سه ماهه اول امسال صید آبزیان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷۵۱ درصد ، برخورد با شکار پرندگان ۲۴۱ درصد و جلوگیری از وقوع جرم ۷۰ درصد افزایش داشته، همچنین سلاح های کشف شده از متخلفان ۳۰۰ درصد افزایش داشته است.
وی گفت: ۱۰۰ مورد تخلف محیط زیستی در فضای سایبری شناسایی شد و بیش از ۵۰ مورد از آنها دستگیر و تحویل دستگاه قضایی شد، به متخلفان این حوزه هشدار می دهیم که با همکاری پلیس فتا ، فضای سایبری را مانند فضای حقیقی برای مجرمان ناامن خواهیم کرد.
تحویل ۲۰۰ دمنده به محیط بانان
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست افزود: یکی از ابزاری که در آتش سوزی ها بسیار کاربردی است و بسیار هم مورد تقاضای محیط بانان است، دمنده آتش است، از این رو ۵۰ دمنده را کیفیت خود را آماده کرده ایم و تا دو هفته دیگر ۱۵۰ دمنده دیگر آماده و به محیط بانان تحویل داده می شود.
افزایش سه برابری اتش سوزی
وی گفت: در سه ماهه اول امسال هزار و ۶۵۴ هکتار با ۵۶ مورد آتش سوزی در کشور رخ داده است که بیشترین آنها در استان های فارس، خوزستان ، بوشهر و کرمانشاه بوده در حالیکه در مدت مشابه سال گذشته ۶۲۰ هکتار با ۸۲ مورد بوده است که این امار نشان می دهد که افزایش سه برابری داشته ایم.
محبت خانی افزود: البته تعداد اتش سوزی ها امسال نسبت به سال گذشته کمتر بود اما وسعت آن بیشتر بود که علت آن بارندگی های خوب امسال و رشد مناسب گیاهان در مراتع و جنگل ها است که زمینه را برای توسعه آتش سوزی مساعد کرده است.
محیط بان دارای اسلحه می تواند از جان همکار خود دفاع کند
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: با تصویب قانون حمایت از محیط بان آنها ضابطان قضایی شدند بنابراین اگر دو محیط بان در متخلفانی برخورد کنند و یکی سلاح نداشته باشد و جانش در خطر باشد محیط بانی که سلاح دارد می تواند از همکار خود دفاع کند البته تاکید می کنم که استفاده از سلاح برای ما آخرین راه حل است و باید ثابت شود که اخرین راه بوده و راه دیگری برای حفظ جان محیط بان نبوده است.
نصب سنسور هشدار آتش در گلستان
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه برخی مناطق حفاظت شده صعب العبور است و در صورت وقوع آتش سوزی دسترسی به آن مکان ها زمان بر است و از انجا که زمان در ساعات اولیه وقوع آتش سوزی بسیار مهم است ؛ از این رو نصب سنسور هشدار اتش سوزی در این مناطق در دستور کار است که بر این اساس قرار است سنسور در پارک ملی گلستان به صورت پایلوت نصب و بعد به تمام مناطق تعمیم داده شود.
مماشاتی با کوه خواران نخواهیم داشت
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: در مناطق چهارگانه تحت پوشش سازمان حفاظت محیط زیست در مقابل کوه خواری و تصرفات خوب عمل کردیم و اجازه تصرف داده نشده است، البته گزارش هایی داریم که برخی از این اتش سوزی ها عمدی و با هدف توسعه زمین و تصرف آن بوده که اجازه این کار را نخواهیم داد و در یگان حفاظت محیط زیست هیچ مماشاتی با کوه خواری نخواهیم داشت.
همکاری ۱۱۰ با سامانه ۱۵۴۰
محبت خانی افزود: پلیس ۱۰۰ در شناسایی متخلفان و یا گزارش تخلفات همکاری خوبی با سازمان حفاظت محیط زیست دارد البته سامانه ۱۵۴۰ در سازمان محیط زیست راه اندازی شده تا باری از شانه پلیس ۱۱۰ بردارد بنابراین اینکه گفته می شود ۱۴۵۰ در قالب ۱۱۰ فعالیت کند عملی نیست .
مقابله با متخلفان در فریدونکنار امسال زودتر آغاز می شود
وی اظهار داشت: به علت موقعیت خاص تالاب فریدونکنار سالانه شاهد حضور پرندگان مهاجر زیادی در منطقه هستیم که متاسفانه تعداد زیادی از آنها ناجوانمردانه شکار می شوند تاک نون اقداماتی برای کاهش آن صورت گرفته اما چندان نتیجه بخش نبوده است ، اما امسال در نظر داریم اقدامات را زودتر آغاز کنیم یعنی قبل از وقوع جرم کار را آغاز می کنیم البته کار سختی است اما تلاس می کنیم که وضعیت فریدونکنار تا حدی بهتر شود.
استفاده از تجهیزات نیروهای مسلح در آتش سوزی ها
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گفت: در آتش سوزی ها از تجهیزات ارتش و نیروهای مسلح استفاده شده است ، مکاتباتی کلی در زمینه استفاده از تجهیزات نیروهای مسلح در روند اطفای اتش سوزی ها در کشور صورت گرفته از این رو از امکانات انها استفاده می شود اما گاهی محدودیت هایی در این زمینه وجود دارد مثلا پرواز بالگرد محدودیتی هایی دارد یعنی اگر هوا مساعد نباشد امکان پرواز نیز وجود ندارد اما در آتش سوزی های نیروهای مسلح از هیچ امکاناتی فروگذار نکردند./ایرنا