سلولهای خورشیدی رنگدانهای با پایداری بیشتر در کشور تولید شد
محققان کشور نوع جدیدی از سلولهای خورشیدی حساس شده با رنگزا را تولید کردند. مزیت این سلولهای خورشیدی پایداری بیشتر در کنار قیمت پایین آنها است.
به گزارش صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، انرژی خورشیدی به وسیله سلولهای خورشیدی جذب میشوند و در سالهای اخیر فناوری در این حوزه تنوع زیادی ایجاد کرده است. سه نسل از این سلولهای خورشیدی سیلیکونی، لایه نازک و رنگدانهای مورد استفاده قرار میگیرند.
در این میان نوع رنگدانه ای یا حساس شده با رنگزا قیمت پایین تری دارد و پایدارتر است، محققان دانشگاه گیلان در طرحی با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی نوع جدیدی از سلولهای خورشیدی حساس شده با رنگزا را تولید کردند.
جواد مختاری مجری این طرح پژوهشی گفت: سلولهای خورشیدی حساس شده به رنگزا به علت مقرون به صرفه بودن و انعطاف پذیری بالا جایگزین مناسبی برای سلولهای خورشیدی سیلیکونی شدهاند، مهمترین جزء تشکیل دهنده این دسته از سلولهای خورشیدی را رنگزا تشکیل میدهد، در این پروژه، برای کاهش هزینهها و مشکلات زیست محیطی رنگزایی طراحی شده است که متشکل از یک الکتروندهنده و الکترونکشنده قوی است.
وی ادامه داد: با توجه به این نکته که در این دسته از سلولهای خورشیدی مهمترین جزء تاثیرگذار بر افزایش راندمان تبدیل انرژی خورشیدی به الکتریکی، رنگزا است، تحقیقات گستردهای در این زمینه در حال انجام است و تلاشها برای افزایش راندمان تبدیل انرژی خورشیدی به الکتریکی هر روز افزایش مییابد، اما بسیاری از این اقدامات از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست و همچنین مشکلات زیست محیطی را به دنبال دارند.
مختاری بیان کرد: تا به حال رنگزاهای گوناگونی طراحی شده است که برخی از آنها نیاز به مواد اولیه و کمکی فراوان یا حتی سمی دارند و به دلیل داشتن ساختاری بزرگ و پیچیده، مراحل سنتز آنها طولانی و دشوار است، در این پروژه، سنتز رنگزایی با ساختاری ساده و موثر به همراه مراحل سنتز آسان، مقرون به صرفه و عاری از هرگونه آلودگی برای محیط زیست دنبال شد./ایرنا