عضو شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست کشور گفت: در مازندران حجم زباله بسیار زیاد بوده که عموما در جنگلها، کنار رود خانهها دپو شده است و آسیبهای جدی به این استان میزند بنابراین آن بخشی از زباله که در جنگل دپو میشود، پوشش جنگلی را نابود خواهد کرد و شیرابههای آن وارد آبهای زیر زمینی خواهد شد.
مسعود مولانا با بیان اینکه مدیریت پسماند دست کم ۱۲۰ سال در جهان سابقه دارد، اظهار کرد: زمانی که مدیریت پسماند در جهان شروع به کار کرد یک مدیریت ۳ مرحلهای شامل جمع زباله در یک نقطه، هدایت آن به خارج از شهر و دپو شدن آن در محیط مناسب را در دستور کار خود قرار داده است.
وی تصریح کرد: این موضوع گسترش پیدا کرده و امروزه مدیریت آن به ۸ تا ۹ مرحله یعنی پس از جمع آوری، تفکیک، پردازش، کمپوست، زباله سوز و دفع بهداشتی تبدیل شده است که متاسفانه در ایران به ویژه مازندران همان مدیریت ۳ مرحلهای انجام میشود و دپو شدن آن در ۸ نقطه از استان صورت میگیرد.
میزان پسماند خانگی مازندران ۳۲۰۰ تن در روز است
عضو شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست کشور خاطرنشان کرد: در مازندران، سرانه تولید پسماند هر نفر ۹۰۰ گرم بوده و میزان روزانه پسماند براساس آمارهای قبلی ۳ هزار و ۲۰۰ تن زباله خانگی است که این حجم از زباله هزار و ۵۷۰ متر مکعب در روز شیرابه تولید میکند.
مولانا با اشاره به اینکه مازندران ۴ درصد جمعیت کل کشور را تشکیل میدهد، گفت: حدود ۶ درصد پسماند خانگی مربوط به مازندران بوده و حدود یک میلیون و ۲۰۰ تن زباله خانگی را در سال به خود اختصاص داده است بنابراین ۵ درصد آن به خوبی مدیریت میشود.
پسماند کشاورزی ۹ برابر پسماند خانگی آسیبزا است
وی با اشاره به اینکه در کشور ۱۷۰ میلیون تن پسماند کشاورزی در سال تولید میشود، افزود: پسماند کشاورزی ۹ برابر پسماند خانگی آسیبزا است که به همین نسبت ۳۲ میلیون تن پسماند صنعتی و ۲۸ میلیون تن پسماند ویژه و خطرناک دارد که هیچ تدبیری برای آن اندیشیده نشده است.
عضو شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست کشور تاکید کرد: طی جلسهای که در استانداری مازندران با سازمان محیط زیست و مسئولین ذیربط داشتیم تلاشهایی صورت گرفته است اما به نقطه خاصی نرسیدهایم یعنی تمرکز بیشتر روی زباله سوز گذاشته شد اما این امر میتواند بخش کوچکی از معضل پسماند را حل کند.
زباله باید از مبدا مدیریت شود
مولانا یادآور شد: کاهش زباله از مبدا باید با همکاری شهرداریها و سازمانهای مردم نهاد به خوبی مدیریت شود چراکه با انباشت زباله گازهای گلخانهای تولید میشود که اثرات مخربی برای محیط زیست به همراه خواهد داشت./ایسنا