توربین بادی معروف هلند وارد بازار شد
توربین بادی عجیب و بیصدا که بهتازگی توسط هلند به بازار معرفی شده بود، یک نوآوری در نسل جدید انرژی بادی است که میتواند به ترویج بیشتر استفاده از انرژی باد در محیطهای شهری منجر شود و به ایجاد یک آینده پایدارتر و سازگارتر با محیط زیست کمک کند.
وقتی صحبت از انرژیهای تجدیدپذیر به میان میآید، انرژی بادی بهعنوان یکی از امیدوارکنندهترین گزینهها است، اما به دلیل سروصدایی که توربینهای بادی ایجاد میکند، کمتر در شهرها مورد استفاده قرار گرفته است، همچنین استفاده از توربینهای سهپره رایج با احتمال آسیب رساندن به حیات وحش و جوامع محلی همراه است. به همین دلیل تاکنون تولید انرژی با پنلهای خورشیدی در شهرها اجرا شده است و استفاده از آنها بهسرعت در حال افزایش است.
شرکت هلندی ارشمیدس (Archimedes) بهتازگی توربین بادی شهری (لیام اف ۱) را به بازار معرفی کرده بود که به شکل صدف طراحی شده و به اندازهای کوچک است که بتوان آن را در محیطهای شهری و حتی ساختمانهای کوچک نصب کرد. این توربین یک نوآوری در صنعت انرژی بادی است که تقریباً بدون صدا، بسیار کارآمد و سازگار با مناظر شهری طراحی شده است.
طراحی لیام اف ۱ با اقتباس از پوسته صدف ناتیلوس و با نسبت طلایی انجام شده و از روتور مارپیچی برای آن استفاده شده است. این طراحی امکان جذب باد از جهات مختلف را به توربین میدهد، برخلاف توربینهای معمولی که نیاز به وزش باد از جهتهای مشخصی دارند. ظاهر توربین به شکلی مخروطی طراحی شده است که بدون استفاده از سخت افزار یا نرم افزار دیگر، مانند پرههای هواشناسی، خود را در جهت باد مناسب قرار میدهد.
مشخصات فنی توربین لیام اف ۱
این توربین بادی به فناوریهای جدیدی مجهز است که بهطور قابلتوجهی از صداهای ناخواسته ناشی از چرخش پرهها کاسته و به این ترتیب برای نصب در مناطق نزدیک به محلهها و محیطهای حساس مناسب است. لیام اف ۱ در دو مدل کوچک و بزرگ موجود است؛ مدل کوچک دارای قطر روتور ۰.۷۵ متر و توان نامی ۱۰۰ وات و قطر روتور مدل بزرگتر ۱.۵ متر با توان نامی ۵۵۰ وات است. هر دو مدل برای پرندگان و خفاشها بدون ضرر هستند زیرا نویزی با فرکانس کمتر از ۴۵ دسیبل تولید میکنند.
لیام اف ۱ بسیار کارآمدتر از توربینهای بادی معمولی با اندازه مشابه است زیرا برخلاف سبکهای قدیمی، نیروهای بالابرنده را با نیروهای پسای مقاومتی ترکیب میکند و به این ترتیب میزان جذب نیروی باد را افزایش میدهد و همچنین قابلیت تنظیم خودکار برای دستیابی به بهترین زاویه دریافت باد را دارد.
مدل بزرگ این توربین قادر به تولید ۱۵۰۰ کیلوواتساعت انرژی از جریان باد با سرعت حدود پنج متربرثانیه است که بهطور تقریبی نیمی از انرژی مصرفی یک خانواده معمولی را تشکیل میدهد. راندمان مدل کوچک با وزن تنها ۳۲ کیلوگرم، یکچهارم مدل بزرگ است و میتواند ۳۷۵ کیلوواتساعت انرژی تولید کند.
چشمانداز توربین بادی شهری
بر اساس پیشبینی کارشناسان هواشناسی، پنلهای خورشیدی در پاییز و زمستان سال جاری کارایی خوبی نخواهند داشت و نیاز به گزینههای جایگزین برای تولید انرژی جوامعی که برق خود را خارج از شبکه تأمین میکنند، بیش از هر زمانی اهمیت پیدا کرده است. شرکت Archimedes امیدوار است که این توربینها را با پنلهای خورشیدی ادغام کند و به ساختمانها و مشاغل خودکفای انرژی کمک کند تا در مزارع و کاربردهای ترکیبی هنگام وزش باد از توربینهای لیام اف ۱ و هنگام تابش خورشید از سلولهای خورشیدی برای تولید انرژی استفاده میشود.
این شرکت از پایههای پروانه (Butterly Pole) در شهرداری وستفورنه (Westvoorne) در جنوب هلند رونمایی کرد، یک دکل هشت متری که دارای ۲۰ پنل خورشیدی در پیرامون خود و یک توربین بادی مرکزی از مدل لیام اف ۱ است و قادر به تولید ۵۷۵ کیلووات برق است. در حال حاضر دو دکل در میدان اصلی شهر نصب شده است که برای تأمین نیازهای محلی بدون وابستگی به شبکه برق کافی است.
طراحی فشرده و مدرن این دکل قابلیت نصب در فضاهای شهری را فراهم کرده است و میتواند بهعنوان یک راهحل پایدار در زمینه تولید انرژی تجدیدپذیر در مکانهای مختلف استفاده شود. دکل پروانهای شرکت ارشمیدس با ترکیب انرژی حاصل از باد و خورشید به کاهش ردپای کربن و آلودگی کمک میکند و میتواند برای جوامع خارج از شبکه یا دورافتاده بهعنوان یک منبع انرژی پاک و پایدار استفاده شود.
سال گذشته، شرکت فرانسوی New Wind درخت باد شهری را برای استفاده تجاری معرفی کرد که از مجموعه ۷۲ میکروتوربین با محور عمودی برای تولید نیرو از بادهای ملایم استفاده میکند و برای محیطهای شهری بسیار مناسب است. پس از آن، توربین بدون پره شرکت اسپانیایی Vortex معرفی شد که ظاهری شبیه به یک لوله عمودی دارد و برای تولید برق به پرهها متکی نیست. این توربین به اندازهای کوچک است که قابلیت نصب در هر مکانی را دارد و میتواند تا ۱۰۰ وات برق تولید کند.
با گذشت زمان پیشرفتهای بیشتری در زمینه توربینهای بادی حاصل میشود و پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۵۰ این صنعت بیش از ۶۰۰ هزار شغل جدید را پشتیبانی کند و نزدیک به ۳۵ درصد از تولید انرژیهای تجدیدپذیر آینده را تشکیل دهد.
منبع: ایمنا