ارتباط افزایش آلودگیهای پلاستیک با افزایش آلودگی هوا
نتایج بررسیهای جدید نشان میدهد که آلودگی شدید هوا عاملی برای دریافت مواد غذایی در محل (سفارش غذا) و افزایش ضایعات پلاستیکی خواهد شد.
آلودگی هوا و آلودگی پلاستیکی، از مشکلات جدی زیستمحیطی هستند و اکنون گروهی از محققان بین آنها ارتباطی پیداکردهاند. زبالههای پلاستیکی، تهدید قابلتوجهی برای محیطزیست است و این زبالهها به عمیقترین مناطق اقیانوسها نیز راهیافتهاند.
کیفیت هوا با توسعه شهرها در جهان رابطه معکوس دارد و در دهه گذشته، صنعت تحویل غذا بهشدت رشد کرده است. نتایج بررسیها نشان میدهد، هوای نامناسب عاملی موثر برای استفاده بیشتر افراد از گزینه تحویل غذا در کشورهایی مانند چین است.
کارشناسان هشدار میدهند که زبالههای پلاستیکی، نگرانی جهانی برای محیطزیست است و تحقیقات نیز به تاثیر آلودگی پلاستیک بر محیطهای طبیعی معطوف شده و تحقیق کمتری برای درک رفتار انسان و تولید آلودگی پلاستیکی انجامشده است و این بررسی، رابطه قوی بین آلودگی هوا و افزایش مواد زائد پلاستیکی از طریق افزایش تقاضا برای تحویل غذا را نشان میدهد.
محققان دانشگاه ملی سنگاپور(NUS)، رفتارهای انسانی مرتبط با افزایش آلودگیهای پلاستیکی را بررسی کردند و آلبرتو سالوو، محقق این بررسی اظهار کرد: زمانی که هوای بیرون، آلوده است، کارمندان اداری بهجای بیرون رفتن، بیشتر ترجیح به سفارش غذا دارند که این مورد باعث افزایش ضایعات پلاستیکی بستهبندی مواد غذایی خواهد شد.
محققان شواهدی جمعآوری کردند که نشان میدهد، مقدار زیادی پلاستیک یکبارمصرف در وعدههای غذایی (از ظروف گرفته تا کیسههای حمل آن) تحویل داده شده، ایجاد میشود.
محققان، ازجمله لیوهاومینگ و دانشیار چوجونهونگ، با انجام بررسی در چین دریافتند که این کشور با ۳۵۰ میلیون کاربر ثبتشده در میان بزرگترین کاربران سیستمعاملهای تحویل آنلاین غذا در جهان قرار دارد و تخمین زده شده که روزانه ۶۵ میلیون ظرف غذا در سراسر چین دور ریخته میشود و کارمندان اداری بیش از نیمی از موارد این تقاضاها را تشکیل میدهند.
این بررسی بر روی انتخاب ناهار ۲۵۱ کارمند در سه شهر آلوده چین (پکن، شنیانگ و شیجیژوانگ) در بین ژانویه و ژوئن ۲۰۱۸ و سفارشهای یک مرکز تحویل غذا آنلاین با میلیونها سفارش غذا و ۳۵۰ هزار کاربر انجام شده است. محققان ارتباط موثر بین آلودگی هوا و مصرف مواد غذایی را نشان دادند، همچنین دریافتند افزایش ۱۰۰ گرم بر متر مکعب در PM۲.۵ موجب افزایش ۷.۲ درصدی تحویل عذا شده است.
PM شاخص متداول آلودگی هواست و اجزای آن شامل نیترات، آمونیاک، سولفات، گردوغبار معدنی و کربن سیاه است. بر اساس سازمان بهداشت جهانی (WHO)، PM بیش از سایر آلایندهها بر افراد تاثیر میگذارد. بهعنوانمثال PM۲.۵ میتواند به ریه نفوذ کرده و وارد خون شود.
محققان دریافتند که در وعدههای غذایی ارسالی، بهطور متوسط ۵۸ گرم پلاستیک استفاده میشود و وعدههای مفصل مانند ناهار، ۶.۶ گرم پلاستیک دارد. نتایج نشان میدهد، با افزایش ۱۰۰ گرم بر متر مکعب PM۲.۵، استفاده از پلاستیک یکبارمصرف وعده غذایی بهطور متوسط ۱۰ گرم (معادل تقریبا یکسوم جرم یک ظرف پلاستیکی) افزایش مییابد. در بررسی تصاویری که بهعنوان بخشی از این تحقیق بودند، نشان داده شد که متوسط وعده غذایی تحویل دادهشده از ۲.۸ مورد پلاستیکی یکبارمصرف و حدود ۵۴ گرم پلاستیک استفاده کرده است.
محققان همچنین تخمین زدهاند که در یک روز معین، اگر تمام چین در معرض افزایش ۱۰۰ گرم بر مترمکعب دوز PM۲.۵ قرار بگیرند که بهطورمعمول در پکن مشاهده میشود، ۲.۵ میلیون وعده غذایی بیشتر تحویل داده میشود که نیاز به ۲.۵ میلیون کیسه پلاستیکی اضافی و ۲.۵ میلیون ظرف پلاستیکی دارد.
نیویورک تایمز در سال ۲۰۱۹ گزارش داد، کارشناسان معتقدند که خریدهای آنلاین بیرونبر در سال ۲۰۱۷، عامل تولید ۱.۶ میلیون تن زباله بستهبندیشده در چین شد که ۱.۲ میلیون آنها، شامل کیسههای پلاستیکی و قاشقهای پلاستیکی بود.
نتایج این بررسی نشان میدهد که چگونه افراد بهطور ناخواسته و درحالیکه سعی دارند در کاهش آلودگی نقش داشته باشند به مشکل رو به رشد زبالههای پلاستیکی کمک میکنند.
یکی از محققان این بررسی اظهار کرد: افراد با سفارش تحویل غذا که اغلب در بستهبندیهای پلاستیکی است، از خود در برابر آلودگی هوا محافظت میکنند.
محققان عنوان کردند: این یافتهها میتواند برای سایر شهرهای درحالتوسعه در کشورهایی مانند بنگلادش، هند، اندونزی و ویتنام نیز صادق باشد. روشهای مدیریت پسماند بسیار متفاوت است، بهطوریکه بقایای پلاستیکی به همراه باد از محل دفن زبالهها خارجشده و به رودخانهها و اقیانوسها وارد میشود و هشت میلیون تن پلاستیک، سالانه وارد دریاها میشود. نتایج بررسیها نشان میدهد که کنترل آلودگی هوا میتواند ضایعات پلاستیکی را کاهش دهد.
یکی از موارد دیگر در افزایش ضایعات پلاستیکی، نگرانی از قرارگرفتن در معرض بیماری کووید- ۱۹ است که منجر به افزایش تقاضا برای وعدههای غذایی در خانه و افزایش بستهبندی پلاستیکی میشود. محققان امیدوارند که نتایج بررسی آنان بتواند بهعنوان راهکاری برای بستهبندیهای سازگاربامحیطزیست و مدیریت بهتر زباله را فراهم کند./ایسنا
نتایج این مطالعه در مجله Nature Human Behavior منتشر شد.
منابع
www.sciencedaily.com
www.lintelligencer.com
یک دیدگاه